Телефоны
Как сэкономить на обогреве?

Як працює кондиціонер

В основі роботи будь-якого кондиціонера лежить властивість рідини поглинати тепло при випаровуванні і виділяти його при конденсації. Давайте розглянемо, як відбувається цей процес.

Рекомендації щодо догляду за кондиціонером

Що буде, якщо фільтри довго не чистити? У міру їх забруднення почне зменшуватися потік повітря, що проходить через випарник, в результаті повітря в приміщенні буде гірше охолоджуватися. Крім цього, порушиться режим роботи холодильної системи.

Що таке інверторний кондиціонер?

Мабуть, найбільш важливою відмінністю одних моделей спліт-систем від інших є наявність або відсутність інвертора – електронного модуля, розташованого у зовнішньому блоці, що дозволяє плавно змінювати частоту обертання компресора. Подивимося, чим відрізняються інверторні кондиціонери від звичайних моделей з практичної точки зору.

Як заощадити на обігріві?

Обладнання, яке реально економить електроенергію і дозволяє надійно вирішити завдання обігріву в холодну пору року.

Акция! Купи кондиционер - посади дерево!

Що таке інверторний кондиціонер?

Мабуть, найбільш важливою відмінністю одних моделей спліт-систем від інших є наявність або відсутність інвертора – електронного модуля, розташованого у зовнішньому блоці, що дозволяє плавно змінювати частоту обертання компресора. Подивимося, чим відрізняються інверторні кондиціонери від звичайних моделей з практичної точки зору.

Будь-який правильно підібраний кондиціонер може підтримувати температуру всередині приміщення на рівні 20-22 ° С за температури зовнішнього повітря 30-35 ° С. Якщо на вулиці не надто спекотно, потужність кондиціонера буде надмірною, проте змінити її неможливо, адже компресор звичайного (не інверторного) кондиціонера має фіксовану потужність. У той же час для точного підтримання заданої температури кондиціонер повинен мати змінну потужність охолодження. Вирішується ця проблема просто. При включенні кондиціонера термодатчик постійно контролює температуру повітря в приміщенні, і коли вона опускається на 1–2°С нижче заданого значення, компресор відключається. Вентилятор внутрішнього блоку продовжує працювати, тому відключення компресора не помітно і виявляється лише у поступовому підвищенні температури. Коли вона піднімається на 1–2°С вище за задане значення, компресор включається і весь цикл повторюється. Недоліком цієї технології є сильні коливання температури всередині приміщення, оскільки для більш точної її підтримки довелося б занадто часто вмикати та вимикати компресор, а це призвело б до його швидкого зношування. Інший недолік проявляється в тому, що при включенні компресора з внутрішнього блоку починає дмухати дуже холодне повітря - при проходженні через випарник він охолоджується на 13-15 ° С. Якщо, наприклад, поточна температура повітря в приміщенні 24°С, повітряний потік, що створюється кондиціонером, матиме температуру 9–11°С, незалежно від того, яка температура виставлена на пульті управління. Перебувати поблизу потоку такого холодного повітря не тільки некомфортно, а й небезпечно для здоров'я.

Усунути цей важливий недолік вдалося лише 1981 року, коли виникли перші інверторні кондиціонери, мають змінну потужність охолодження (нагріву). Блок інвертора в таких кондиціонерах перетворює змінну напругу живлення на постійне, що дозволяє плавно змінювати частоту обертів компресора, тим самим регулюючи потужність кондиціонера та перепад температур на вході та виході внутрішнього блоку.

Инверторный кондиционер

Якщо в кімнаті спекотно, компресор працює на підвищених оборотах, і кондиціонер швидко охолоджує приміщення до комфортного рівня. Однак потім компресор не відключається, а знижує оберти, завдяки чому повітряний потік на виході кондиціонера стає лише трохи холоднішим за повітря в приміщенні. Саме ця особливість інверторних моделей дозволяє говорити про те, що вони створюють комфортніші умови та точніше підтримують задану температуру. Крім цього, такі кондиціонери споживають менше електроенергії (на 30–50%) та менше шумлять.

У каталогах для інверторних моделей зазвичай вказується не одне значення потужності, а діапазон, де вона може змінюватися. Чим цей діапазон ширший, тим точніше кондиціонер зможе підтримувати задану температуру.